چرم مصنوعی pu و pvc اولین بار توسط آمریکاییها پا به عرصه وجود گذاشت .شرکت دوپن به دلیل احترامی که به محیط زیست قائل بود درصدد تولید محصولاتی برآمد که با محیط زیست سازگاری بیشتری داشته باشد برآمد . آقای دو پونت را اولین تولید کننده چرم مصنوعی در جهان دانستند او یک شیمیدان برجسته آمریکایی می باشد که چرم مصنوعی خود را با برند « DUPONT» وارد بازار کرد .
کاربرد چرم مصنوعی بسیار گسترده می باشد و این تنوع در رنگ و طرح ها باعث سهولت در امر تولید و کارآفرینی در اکثر کشورهای جهان شده است است . در ایران اولین تولید کنندگان مشتقات چرمی به شکل سنتی در تبریز و بعد ها به شکل مدرن تر و صنعتی در همدان شکل گرفته است .امروزه در کشورها تولید چرم مصنوعی و مشتقات آن بسیار فراگیر شده است .
اگر به جایگزینی چرم مصنوعی به جای چرم طبیعی درست فکر کنیم متوجه میشویم تولید کنندگان در دنیای کنونی با توجه به پیشرفت علم و صنعت و افزایش سطح توقع مشتریان برای رسیدن به جایگاه مناسب خود بسیار باید تلاش کنند گاهی انتخاب های ما ما باعث برند شدن تولیدات ما خواهد شد و ما تقریبا نصف راه را طی خواهیم کرد . در صنایع کیف و کفش تنوع ، سهولت تولید ، دوخت و برش آسان ، استحکام محصول ، قیمت مناسب ، وزن کم و بافت یک دست چرم مهم می باشد. بنابراین شرکت ها تمایل پیدا کردند از روشهای سنتی تولید کیف و کفش به سوی روش های صنعتی تر و همچنین اجناس متفاوت تر گرایش رجوع پیدا کنند.
در مورد چرم طبیعی مباحثی مطرح شده که خود دلیل رویکرد کارخانجات و تولیدکنندگان کیف و کفش و…. از چرم طبیعی به سمت چرم مصنوعی می باشد. در زیر به خلاصه ای از این مباحث می پرداریم:
کل چرخه عمر محصولات چرمی از ابتدا تا پایان عمر محصول ، شامل مجموعه ای از مواد شیمیایی و همچنین هزینه های اقتصادی ، زیست محیطی و انسانی است .وقتی این مواد را در طول چرخه کامل زندگی ارزیابی می کنیم میخاهیم بدانیم به چه میزان این مواد روی سلامتی و محیط ما تأثیر دارند.
چرم طبیعی ماده ای است که از پوست حیوان ناشی می شود. رایج ترین منابع حیوانات از جمله گاو ، خوک ، گوسفند و بز است. چرم اگزاتیک از حیوانات وحشی ، از جمله تمساح ها و مارها تشکیل می شود. استفاده از چرم برای پوشاک و سرپناه به زمان های ماقبل تاریخ باز می گردد.. با این حال ، استفاده از چرم بدون بحث و جدال نیست ، زیرا بسیاری از طرفداران حیوانات این عقیده را دارند که تولید کالاهایی با استفاده از پوست حیوانات بی رحمانه است. “بیشتر چرم های طبیعی از کشورهای در حال توسعه مانند هند و چین تهیه می شوند ، جایی که قوانین رفاه حیوانات به اجرا در نمی آیندا و اکثر پرورش حیوانات بخاطر پوست انها می باشد .
برنزه کردن فرایند شیمیایی برای درمان پوست حیوانات برای تولید چرم است. در حالی که روشهای قدیمی تر برنزه کردن برای برنزه کردن گیاهان و مواد معدنی استفاده می شود ، روشهای مدرن برنزه کردن استفاده گسترده ای در مواد شیمیایی را شامل می شود. فرایندی که توسط محققان مورد بررسی قرار گرفته تعداد مراحل و مواد شیمیایی مورد استفاده در کارخانه های بزرگ کاملاً نگران کننده به نظر می رسید.
محققان لیستی از مواد شیمیایی و مواد متداول و تکرار شونده را گردآوری و حدود 48 ماده شیمیایی و موادی را که در برخی از مراحل در روند برنزه کردن چرم دخیل هستند شناسایی کرده اند. در بررسی 596 مواد دباغی در پاکستان ، 130 ماده شیمیایی و مواد یافت شد. این بسیار نگران کننده بود ، به دلیل عدم وجود مقررات حاکم بر شرکت ها و کارخانه ها در کشورهای در حال توسعه بسیاری از این مواد شیمیایی برای سلامتی مضرشناخته نشده اند ، علاوه بر موارد فوق گران بودن و وزن بالای این محصول باعث شده چرم مصنوعی جایگاه بهتری در کارافرینی و تولید داشته باشد و روند رو به جلویی در ذهن تولید کنندگان رقم بزند.
چرم مصنوعی یک ماده جایگزین برای چرم طبیعی است است که در صنایع مختلف از جمله مد و طراحی داخلی مورد استفاده قرار می گیرد . با افزایش نگرانی ها در مورد بهره بروری در هزینه ها و رفاه حیوانات چرم مصنوعی به عنوان راه حل مناسب در کانون توجه قرار گرفته که نه تنها هزینه های تولید کاهش می دهد بلکه به دلیل اینکه این ماده به اندازه کافی با دوام هست که با چرم طبیعی قابل مقایسه باشد . دو ساختار مشهور آن عبارتند از پلی اورتان (PU) و پلی وینیل کلرید (PVC ) می باشد که برای مصارف مختلف مناسب هستند .
چرا چرم مصنوعی را انتخاب می کنیم ؟ دلایل این انتخاب می تواند در یک لیست طولانی قرار بگیرد اما در اینجا سودمندترین مزایای آن را می گوییم:
1. هزینه : بدون شک چرم مصنوعی به کاهش هزینه های تولید کمک شایانی میکند .در حال حاضر تولید کنندگان چرم مصنوعی این محصول را به خاطر هزینه های پایین حاشیه سود مناسب انتخاب میکنند . این کاهش هزینه باعث می شود کاربر نهایی نیز هزینه پایین تری برای محصولات پرداخت کند و یک فرآیند برد برد به وقوع بپیوندد.
2 . دوام :چرم مصنوعی به دلیل عدم وجود منافذ و مواد پلاستیکی و قیمت پایین انتخاب مناسبی می باشد . برعکس چرم طبیعی تلاش کمتری جهت نگهداری و تعمیر لازم دارد . صنعت مدل باعث شده جامعه انسانی به سمت تنوع بیشتر پیش روند چرم مصنوعی این فرصت را فراهم کرده است به خاطر طرح مدل رنگ بندی های متفاوت به راحتی با هر لباس موقعیت و طرح خاصی ست شده و قابل استفاده باشد.
3 . وزن :معمولاً محصولات چرم طبیعی وزن بالاتری نسبت به چرم مصنوعی پی یو و پی وی سی دارد ، از این رو تولید کنندگان آن به این موضوع فکر کردند محصولی را جایگزین کنند که وزن کمتری داشته و خصوصیات آن نسبت به چرم قابل ارتقا باشد.